четвер, 17 жовтня 2024 р.

Ліцеїсти завітали на кіноперегляд з обговоренням «Ні – торгівлі людьми!»

17 жовтня, напередодні Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, у Вільному ЗD-кінотеатрі Центральної міської бібліотеки на кіноперегляд з обговоренням «Ні – торгівлі людьми!» завітали вихованці Ліцею № 3. Молодь розбиралась, як розпізнати таке явище у звичному житті, і отримала поради,  як йому запобігти, адже це надзвичайно важлива тема.

Запрошуємо переглянути книжкову виставку «Українською, будь ласка!»

Впродовж століть українська мова, так само як і її носій, український народ, зазнавала утисків і заборон з боку різних держав, не зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Тому зараз варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де, адже вона є державною мовою України! У відділі абонементу оформлена книжкова виставка «Українською, будь ласка!». До уваги користувачів – цікаві та корисні видання, орієнтовані на вдосконалення мовленнєвих навичок і збагачення словникового запасу.

Бібліотекарі долучилися до Національного тесту з медіаграмотності

А ви знаєте, що сьогодні, 17 жовтня, в Україні проходить Національний тест з медіаграмотності? Ця подія відбувається вже третій рік поспіль у жовтні, напередодні Глобального тижня медіаграмотності.
Цього року долучилися до цієї події і співробітники Центральної міської бібліотеки ім. Ганни Світличної. Тест складається з 25 питань, розбитих на п’ять блоків
Якщо ви бажаєте скласти Національний тест з медіаграмотнсті, переходьте за посиланням: https://filter.mcsc.gov.ua/start/ або до 16.00 приходьте в нашу бібліотеку!

середа, 16 жовтня 2024 р.

Зустріч клубу «Українська цивілізація» присвятили І. Франкові

Чергове засідання культурологічного клубу «Українська цивілізація» відбулося 16 жовтня. Зустріч була присвячена постаті видатного українського поета, прозаїка та драматурга Івана Франка. Клубівці згадали життя і творчість «українського Мойсея», окрему увагу приділивши твору «Сотворення світу», який вийшов у Львові у 1905 році і був викуплений та спалений духовенством, проте згодом перевиданий в Канаді українською діаспорою.

Бібліоогляд. Новинка з «Німецької полиці»

Сьогодні в рубриці «Book time» – книга Томаса Манна «Зачарована гора».
Інтрига роману розгортається на початку минулого сторіччя. Молодий Ганс Касторп навідує двоюрідного брата в санаторії і потрапляє під чари мікрокосмосу тих, хто «живе нагорі». Серед неповторної атмосфери декадансу та зачаєної смерті Ганс Касторп знайомиться з різними яскравими персонажами. Тритижневі гостини затягуються на довгі роки, й зачароване поле Гори розриває лише несподіваний удар грому, провісник війни.
«Зачарована гора» – ключовий філософський роман не лише німецької, а всієї європейської літератури ХХ сторіччя.

понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Майстер-клас «Оберіг мого дому»

14 жовтня до Центральної міської бібліотеки на майстер-клас «Оберіг мого дому» завітали маленькі читачі. Діти поринули у захопливу подорож, створили власними руками магічний оберіг. Майстер-клас відбувся у теплій, затишній атмосфері. Діти відчули себе справжніми чарівниками. Вони створили унікальні обереги, які стануть захистом для їхньої оселі. Всі учасники отримали масу позитивних емоцій настрої.
Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку "Персона"».

пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

Ігротека «У колі друзів»

11 жовтня до Центральної міської бібліотеки на ігротеку «У колі друзів» завітали вихованці Ліцею № 17, щоб разом весело та цікаво провести час. Адже дружба — це найцінніший дарунок у житті. Друзі завжди поруч, коли сумно чи важко, вони вислухають і підтримають у будь-яких життєвих ситуаціях. А ще з ними приємно відкривати нові горизонти та будувати світи, тож кожен знайшов гру, яка припала йому до вподоби.
Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку "Персона".

середа, 9 жовтня 2024 р.

«Німецька полиця» у нашій бібліотеці

Для шанувальників світової літератури є приємна новина! Відділ абонементу ЦМБ запрошує переглянути книжкову виставку «Німецька полиця у нашій бібліотеці». До уваги користувачів – твори класичної та сучасної літератури, книги з філософії та історії. Чекаємо на вас!

понеділок, 7 жовтня 2024 р.

Бібліотека отримала нові книжки в рамках проекту «Німецька полиця»

Шановні жителі міста!
Павлоградська центральна міська бібліотека в рамках проекту «Німецька полиця» за результатами конкурсного відбору отримала 14 нових книг класичної та сучасної німецької літератури українською мовою для створення книжкової полиці німецької літератури.
«Німецька книжкова полиця в Україні» – частина проекту в межах «Обміну між німецькою та українською книжковою та літературною індустрією», що фінансується Уповноваженою федерального уряду Німеччини з питань культури та засобів масової інформації та реалізується Гете-Інститутом, Німецькою асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів і Українським інститутом книги.
Мета проєкту – забезпечити у 2024 році публічні бібліотеки України новими виданнями книжок німецьких авторів, перекладених українською мовою. Книжки отримали 1000 публічних бібліотек, у тому числі і наша. Це книжки для дорослих читачів.
Незабаром читачі нашої бібліотеки зможуть взяти почитати ці чудові новинки.
Слідкуйте за подальшою інформацією від ваших бібліотекарів!
З повагою, ваш відділ комплектування





пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Майстер-клас «Посміхнись, хорошим настроєм з друзями поділись»

Посміхніться))) Подаруйте собі гарний настрій))) Поділіться посмішкою з рідними, друзями, не забудьте посміхнутися кому-небудь по дорозі)), адже сьогодні – 4 жовтня – Всесвітній день усмішки! До бібліотеки цього дня завітали читайлики із Ліцею № 17 на майстер-клас «Посміхнись, хорошим настроєм з друзями поділись», щоб власними руками зробити талісман свята – смайлик. Все встигли: і мультфільм переглянути, і в ігри пограти, а головне отримати гарний настрій!
Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку «Персона».

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Патріотична вервечка «Хай живе козацька воля, хай живе козацький дух!»

Сьогодні відзначення Дня захисників та захисниць України є особливим для нашої країни. Українські бійці вже понад 951 днів дають відсіч російській агресії. В цей день ми ще раз можемо подякувати їм за стійкість та відвагу, вшанувати полеглих, згадати героїв попередніх поколінь, які здобували та відстоювали свободу і незалежність України.
Працівники ЦМБ провели патріотичну вервечку «Хай живе козацька воля, хай живе козацький дух!», присвячений Дню Козацтва та Дню захисника України. Під час заходу юні козаки і козачки продемонстрували свій бойовий дух, вишкіл, знання національних традицій та весело, завзято приймали участь у конкурсах, іграх, козацьких забавах.
Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку "Персона"»

Літературно-музичне свято «Ми вдячні вам за все!»

Люди віком понад 60 років становлять близько однієї четвертої всього населення України. Війна суттєво вплинула на їхнє життя. Проте пенсіонери не здаються. Щодня вони доводять: ні війна, ні вік не є перешкодою для тих, хто має намір жити, а не доживати. Попри виклики та проблеми, з якими стикаються сьогодні літні люди, вони продовжують діяти, приносити позитив у своє життя та користь громадам. Саме такі активні та позитивні завітали 1 жовтня до Центральної міської бібліотеки на Літературно-музичне свято «Ми вдячні вам за все!», приурочене до Дня людини похилого віку, щоб поспілкуватись та насолодитись виступами вихованців мистецької школи № 1 за класами гітари та бандури.

Хвилина актуальної інформації «Бабин Яр: щоб більше ніколи…»

Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених; євреїв і циган — за етнічною ознакою, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року там розстріляли майже 34 000 євреїв. Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року, коли розстріляно 752 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка розміщувалась безпосередньо біля Бабиного Яру. Точне місце розстрілу невідомо.
Пропонуємо вашій увазі відеоролик, створений журналістами телеканалу «Рада»