пʼятниця, 2 лютого 2024 р.

Яку пресу почитати, щоб від стресу не страждати

З минулого року кількість українців, які оцінюють свій психологічний стан як поганий, зросла з 8 до 11%.
Людська психіка здатна опрацьовувати горе, втрати, стрес тощо. Ми народжуємося вже зі здатністю до відновлення, і коли хоча б трішечки повертаємося до звичного життя, наш організм відновлюється дуже швидко.
Як боротися зі стресом та наповнити своє життя різноманітними барвами у наш складний час? Відповідь на це запитання можна знайти на сторінках газет та журналів, які отримує Павлоградська центральна міська бібліотека.
Що пропонують нам періодичні видання цього разу?
У другому номері газети «Мої літа – моє багатство» у статті «Стомлена душа» розповідається про те, як визначити що ваша душа виснажена та позбавлена енергії. Ось деякі ознаки втомленої душі: якщо все, чого вам хочеться протягом усього дня, це відпочити і прилягти, ви намагаєтеся подрімати при першому зручному випадку, вам стають звичними перепади настрою: ви можете відчувати, ніби переповнені любов’ю до всього світу настільки, що серце ось-ось вибухне, а наступного моменту відчувати себе самотнім у всьому світі, навіть перебуваючи серед інших людей. Ви постійно відчуваєте слабкість, і будь яка фізична активність доводить вас до знемоги. Вам постійно не вистачає енергії для фізичної активності, а походи до спортзалу не приносять радості, перетворюючись на важку роботу. Якщо ви почуваєтеся саме так, то для вас настав час поставити свої інтереси на перше місце і наповнити себе новою енергією. Як це зробити? Ось одна з порад: більше відпочивайте, вимкніть телефон і телевізор і проводьте вільний час за тим, що приносить вам радість – улюбленим хобі або спілкуванням з дорогими вам людьми.
Що ж може заспокоїти душу та серце? Далай-лама, духовний лідер народу Тибету, ось що казав з цього приводу: «У році є лише два дні, коли нічого не можна зробити. Один – це вчора, а другий – завтра. Сьогодні – слушний день, щоб любити, вірити, робити й жити». Отже не відкладаємо життя на потім, саме сьогодні наповнюємо його новими барвами. Інші глибокі вислови Далай-лами, які набули особливої актуальності в нинішні непрості часи, надруковані у першому номері газети «Здоров’я і довголіття» у статті «Поради Далай-лами, які допоможуть заспокоїти душу та серце».
А ось простий спосіб для зміцнення психічного здоров’я, надрукований у цьому ж виданні: «Лікар Адам Кей зазначив, що ведення щоденника регулює емоції, підвищує концентрацію уваги. Фахівці наголошують, що регулярне ведення щоденника потребує зусиль та самодисципліни. Це хороший спосіб самотерапії. Тому варто скористатися цією можливістю та почати вести щоденник».
Бережіть себе і своє ментальне здоров’я! А газети та журнали, які отримує Центральна міська бібліотека допоможуть вам у цьому! Ми запрошуємо усіх бажаючих відвідати бібліотеку і поринути у цікавий світ періодики.



Немає коментарів:

Дописати коментар