понеділок, 10 грудня 2018 р.

Реставрація у нумізматиці

Розчищення монет - один з відповідальних видів реставрації, вона має важливе значення для їхнього вивчення, датування, визначення й зберігання.
Виявлені древні монети зі срібних і мідних сплавів надходять у реставраційну майстерню сильно затронуті корозією й майже завжди повністю мінералізованими. У корозійних шарах на бронзових монетах зустрічаються з'єднання олова й свинцю. Монети зі сплаву срібла з міддю часто покриті продуктами корозії міді. Іноді срібло під дією хлористих солей перетворюється в сіро-фіолетовий хлорид - рогове срібло.
Треба з великою обережністю ставитися до відновлення: зробити правильний вибір реактиву, необхідного для очищення від корозії, тому що реактив, вдало застосований для одних монет, може виявитися непридатним для інших, тобто приведе до їхнього знищення або до серйозних перекручувань їхнього виду. Бажано домагатися й збереження «шляхетної патини» - своєрідного атестата стародавності предметів. Досвідом про цей складний шлях відтворення монет ділились між собою шанувальники старовини. 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар