понеділок, 2 вересня 2019 р.

Антична нумізматика у бібліотеці

Чи знаєте ви звідки з`явився термін «нумізматика»? Він виник ще в епоху середньовіччя у Східній Римській Імперії. Похідним від нього є римській термін «nummus»  монета. Саме слово «монета» має латинське походження, і виводиться від назви храму богині Юнони – Монети, в якому містився найдовніший у Стародавньому Римі манетний двір.
Цікаво, що перші монети з`явилися майже двадцять шість століть тому. Але початковою формою повноцінних грошей були товарні гроші. На різних етапах розвитку, у різних країнах роль товарних грошей спочатку виконували різні товари першої необхідності. Згодом на роль грошей стали претендувати предмети розкоші та дорогоцінні вироби. Пізнише дорогоцінні метали, спершу металеві гроші виступали у формі зливків срібла або золота, а згодом у формі монети.
Тож 1 вересня у читальній залі відбулася зустріч любителів філателії і нумізматики «Колекціонер», на якій вони обговорювали дуже цікаву тему «Антична нумізматика. Перші монети – товарні зливки. Монета у Малій Азії. Римська антична нумізматика».

Немає коментарів:

Дописати коментар