понеділок, 31 травня 2021 р.

Наші бібліотеки комплектуються по-новому

Є привід порадіти! Павлоградські бібліотеки знову серед кращих 100 бібліотек України, які отримають 1100 книг. Саме стільки книг було зібрано в рамках благодійної акції “Найкращі книги – найкращим бібліотекам”, яку започаткували KBU AWARDS та Благодійний фонд “Бібліотечна країна”.
Одними з перших акцію підтримали Academy DTEK та інтернет-магазин Kniga.biz.ua. До них долучилися видавництва, «Корпоративні медіа. Вейсберг та партнери», «Наш Формат», «ArtHuss», «Клуб Сімейного Дозвілля», «Вiхола», «Лабораторiя» та «Bookchef». А також – фінансовий консультант та письменник Любомир Остапів, директорка компанії AXIS EC Тетяна Піхота, письменниця Галина Буділова та багато невідомих, але щиросердних українців, які купуючи книги для себе, “підвішували” книги для бібліотек. Абсолютно усі книги нові, сучасні, цікаві та корисні, здатні прикрасити будь-яку бібліотеку.
За умовами акції, що відбулася, 100 найкращих бібліотек були відібрані на конкурсних засадах БФ «Бібліотечна країна». “Ми відібрали 100 активних бібліотек, які поповняться новими книгами в рамках премії і дякуємо всім меценатам та небайдужим, завдяки кому це стало можливим. Також дякуємо компанії Нова пошта, яка допоможе ці книги доставити в обрані бібліотеки. Сучасні бібліотеки мають величезний потенціал впливу на громаду, як центри комунікації та інформації, освіти та розвитку. Через книги та різноманітні активності та мережування бібліотеки сприяють розвитку громади, формуючи її соціальний капітал. Саме тому так важливо розбудовувати бібліотеки як безпосередньо тим, хто за це відповідає – місцевим органам влади, так і меценатам, як це робиться в багатьох країнах світу”,- говорить Люсьєна Шум, виконавча директорка Благодійного фонду “Бібліотечна країна”.
Це вже не перша перемога Павлоградської міської ЦБС у 2021 році. На початку року Центральна міська бібліотека ім. Г.Світличної пройшла конкурсний відбір (654 заявки від бібліотек) та потрапила до 26 закладів, які одержали 318 примірників української літератури всіх жанрів від Інституту української книги. Разом з анкетами учасників конкурсу організатори оцінювали популяризаторську роботу, яку веде бібліотека у блозі, на сторінках соціальних мереж, спектр сучасних онлайн-послуг, які надає книгозбірня.
До кінця року за цією ж програмою нові книжки (очікуємо понад 500 примірників!) отримає і Центральна дитяча бібліотека Павлограда.
Вагомий внесок в осучаснення книжкової колекції щороку вносить місто. У 2021 році на комплектування фондів книгозбірень з міського бюджету виділено 50 тис. грн. На 4,8 тис. грн. придбано книжок з власних надходжень бібліотеки.
Бібліотекарі постійно працюють над якісним комплектуванням фонду, щоб наші читачі отримували найкраще якомога частіше. Беруть участь у розіграшах безкоштовних примірників від видавців. Наприклад, від видавництва Creative Women Publishing ми отримали збірку розповідей відомих сучасних українських жінок «Про що вона мовчить». Рух "Зелені бібліотеки" в Україні провів конкурс серед бібліотек, де призом стала книга М. Уельбек "Покора". Вона теж тепер у нас є. Слідкуємо також за авторським пропозиціями. Так від дитячих письменниць Марії Солтис-Смирнової та Марії Брильової на замовлення ми отримали чудові друковані та електронні книги.
Отже, хто давно не був в бібліотеці – завітайте! В нас є чим вас здивувати.

Т.Борисенко, методист Павлоградської міської ЦБС


Немає коментарів:

Дописати коментар