понеділок, 20 січня 2014 р.

Круглий стіл "Тарас Шевченко – апостол Правди і Науки"

Регіональний бібліотечний проект “От де, люде, наша слава, слава України” стартував.
16 січня в читальній залі Павлоградської центральної міської бібліотеки ім. Г. П. Світличної відбувся круглий стіл “Тарас Шевченко – апостол Правди і Науки”, який роспочав міську кампанію вшанування пам’яті Великого Кобзаря. 9 березня 2014 року виповнюється 200 років від дня народження Т. Г. Шевченка. 
Цього дня в бібліотеці зібралися представники міської влади, громадські діячі, викладачі української мови та літератури, представники письменницького дому “Дивосвіт”, члени бібліотечних клубів “Українська цивілізація” і “Культурне єднання”.
Заступник міського голови Шуліка О. О. передала привітання учасникам зустрічі від імені міського голови Метелиці І. С. та підкреслила визначну роль творчості Т. Г. Шевченка для формування національної самосвідомості, культурного та громадського життя українського народу.
Активіст громадської ради при міському голові Кир’ян П. В. змістовно розповіла про життєвий шлях поета та вплив особистості Кобзаря на розвиток культурного процесу Санкт-Петербургу 19 ст.
Директор і головний режисер Драматичного театру ім. Б. Захави, почесний громадянин міста Рева А. А. звернув увагу на аспекти світського життя Кобзаря, його взаємовідносини з відомими діячами літератури і мистецтва того часу.
Керівник методоб’єднання викладачів української мови та літератури міського відділу освіти Пуговка Т. П. звітувала присутнім, як вивчається літературна спадщини Кобзаря у школах Павлограда,про участь юних павлоградців у обласних конкурсах, присвячених 200-річчю поета. А викладач образотворчого мистецтва ДМШ № 1 Симоненко Л. П. розповіла про Шевченка-художника, його незвичайний співочий талант.
Яскравим і вражаючим був виступ учнів ЗОШ № 17 з поетичною композицією з відомих віршів ювіляра. Викладач цієї школи Чумаченко С. Є. разом зі своїми учнями брали участь у Всеукраїнському конкурсі “Єднаймося ж брати мої”. І результатом цієї роботи стало історичне дослідження Шевченко Валерії “Шевченко і державотворення в Україні”, яке було високо відзначено на міському рівні.
Змістовними та надзвичайно емоційними були виступи Заремби М. А. та Люлька Г. І. Своїми роздумами про постать Шевченка у поетичних рядках поділився Кучеровський О. В.
Наприкінці зустрічі керівник міського відділу культури Ломанова І. М. підкреслила, що від нас, сьогоднішніх, залежить чи будуть майбутні покоління пам’ятати, знати і любити творчість Великого Кобзаря. А творчим вінцем круглого столу став музичний дарунок від павлоградської поетеси і композитора Жанни Арішаки з її власною композицією на вірш Шевченка “Хустиночка”. Зустріч за круглим столом також є початком регіонального бібліотечного проекту “От де, люде, наша слава, слава України”. Проект розроблено з метою популяризації творчості поета. В рамках проекту протягом року в павлоградських бібліотеках пройде безліч цікавих заходів: майстер-класи, зустрічі з живими книгами, книжкові виставки та відкриті перегляди літератури, тематичні літературні вечори, вечори-портрети, гучні читання, літературні години, турнір знавців творчості Т. Г. Шевченка. Павлоградські бібліотеки приймуть участь в обласному конкурсі буктрейлерів за творами Кобзаря та всеукраїнській читацькій акції “Звучать Шевченкові слова”.

1 коментар: