вівторок, 29 травня 2018 р.

Мовний простір третього тисячоліття

Щорічно 24 травня всі слов’янські народи відзначають День слов’янської писемності й культури, коли вшановують святих рівноапостольних – первоучителів Кирила і Мефодія, які створили писемність, здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови на слов’янську, поширювали християнське вчення. 

Не залишилася осторонь від знакової події і центральна бібліотека - на юнацькому абонементі відкрилась виставка «Мовний простір третього тисячоліття». До уваги відвідувачів представлені література універсального змісту, словники, видання з вивчення слов’янських мов, цікаві історичні факти. 
Окрім цього, спеціально для допитливих, бібліотекарі підготували таблицю старослов'янського алфавіту. Існує два варіанти абетки - глаголиця і кирилиця, дана азбука подарувала слов'янам дуже багато, її цінність важко переоцінити. Після її появи люди змогли не просто грамотно розмовляти на власною мовою, а й читати книги, формувати літературну основу мови. Багато слів «дожили» і до сьогоднішнього дня, і їх нерідко можна зустріти в російській, білоруській та українській мовах.

Немає коментарів:

Дописати коментар