пʼятницю, 29 березня 2024 р.

«Яку пресу почитати, щоб від стресу не страждати»

Життя в сучасних умовах позначається на нервовій системі та психічному стані людей: зріс рівень тривожності, дехто відчуває виснаження нервових та фізичних сил.
Як боротися зі стресом у наш складний час? Відповідь на це запитання можна знайти на сторінках газет та журналів, які отримує Павлоградська міська центральна бібліотека.
Виявляється, зміцнювати свою нервову систему ми можемо за допомогою… їжі. Про цікаві результати дослідження та практичні рекомендації щодо антистресових продуктів розповідається в статті «Дієта, що допомагає подолати тривожність та поліпшити ментальне здоров’я», надрукованій у 5 номері газети «Здоров’я і довголіття».
Ума Найду, психіатр-нутриціолог і директор відділу харчової психіатрії в Массачусетській лікарні, зазначила, що дієта для боротьби з тривожністю може бути дуже потужним інструментом для поліпшення ментального благополуччя. Найду проаналізувала взаємодію між кишківником та головним мозком. Лікар зазначила, що іноді її пацієнтам важко повірити в те, що кишківник може відігравати певну роль у ментальному здоров’ї. Натомість кишківник та головний мозок постійно «спілкуються» про травлення, апетит і навіть про ваш настрій. Блукаючий нерв, волокна якого прямують від відповідного ядра в головному мозку, проходить через порожнину та кишківник. Ось чому при відчутті тривоги ми часто спостерігаємо шлунково-кишкову симптоматику.
Отже, Ума Найду в своїй книзі «Заспокойте свою свідомість за допомогою їжі: революційний посібник для контролю вашої тривожності» рекомендує дієту для боротьби з тривожністю, яка передбачає вживання певних продуктів, щоб захистити ментальне здоров’я та побороти тривожність.
Чорний шоколад. З’їдайте кілька квадратиків чорного шоколаду з максимальним вмістом какао (75% і більше) раз на два дні. Поєднуйте його з цитрусовими. Натуральний темний шоколад багатий залізом, нестача якого спричинює тривожність. А цитрусові містять вітамін С, який сприяє кращому засвоєнню заліза.
Листова зелень. За словами Найду, листова зелень насичена клітковиною, фолієвою кислотою, залізом а також лютеїном – антиоксидантом, який може допомогти у боротьбі з депресією.
Броколі, цвітна та брюссельська капуста є невід’ємною частиною дієти для боротьби з тривожністю, оскільки вони багаті на сульфорафан – потужну фітохімічну речовину, яка пригнічує запальні процеси в кишківнику.
Авокадо багате клітковиною, калієм, вітаміном Е та магнієм. Тому У. Найду наполегливо рекомендує переконатися, що ви їсте достатню кількість продуктів, багатих магнієм. Зокрема, вона рекомендує з’їдати чверть або половину невеликого авокадо кілька разів на тиждень. Це може бути у вигляді гуакамоле (авокадо розім’яти виделкою й додати до нього 1 зубчик часнику), нарізаного авокадо з яєчнею або бутерброда зі скибочки підсушеного цільнозернового хліба з авокадо.
Зелений чай. Вживання зеленого чаю протягом дня може забезпечити заспокійливий ефект. Він містить два дуже потужних антиоксиданти, які гальмують процеси старіння та зменшують симптоми депресії.
Насіння льону, жирна риба та волоські горіхи є чудовими джерелами омега-3 жирних кислот, які вкрай потрібні для здоров’я головного мозку.
Квасоля та сочевиця, які є різновидами бобових, – чудове джерело клітковини, що надзвичайно важливе для здоров’я кишківника. Результати дослідження 2021 року вказують на те, що дієти з високим вмістом клітковини корелюють із нижчим рівнем тривожності.
Дізнатися більше про антистресові продукти та їх використання, можна прочитавши статтю про Уму Найду та її книгу, опубліковану у 5 номері газети «Здоров’я і довголіття».
Бережіть себе і своє ментальне здоров’я! А газети та журнали, які отримує Центральна міська бібліотека допоможуть вам у цьому! Ми запрошуємо усіх бажаючих відвідати бібліотеку і поринути у цікавий світ періодики.

Немає коментарів:

Дописати коментар