вівторок, 25 червня 2013 р.

Традиції рідного народу

 10 червня в читальному залі був проведений день інформації «Традиції рідного народу». Впродовж дня присутні знайомилися з новими книгами, періодичними виданнями, які в цьому році отримує наша бібліотека. 

Цей захід спрямований на відродження забутих традицій, звичаїв, обрядів, народних ремесел. Бібліотекар читального залу Путрова Н.А. розповіла про те, що у різних народів своя спадщина і звичаї, сформовані протягом століть або навіть тисячоліть. Звичаї — це обличчя народу, подивившись в яке ми відразу можемо дізнатися, що це за народ. Традиції — це ті неписані правила, яким люди слідують повсякденно у своїх найменших домашніх турботах і найбільш важливій суспільній діяльності.
Споконвіку було трепетним ставлення до традицій. Навіть після прийняття християнства українці зберегли багато своїх народних стародавніх звичаїв, тільки об’єднавши їх з релігійними. І сьогодні, через тисячі років, вже непросто виявити грань, де в українських звичаях закінчується стародавня культура, а-де починається християнська.
Є надія, що знайомство з представленою літературою буде не просто приємним проведенням часу, а й щасливою нагодою долучитися до безцінного світу духовності. Читаймо, вивчаймо їх! Відроджуймо в своїх оселях духовні надбання нації!

У цьому році виповнюється 303 роки від дня прийняття Конституції Пилипа Орлика. Після смерті Івана Мазепи в 1709 році, 5 квітня 1710 гетьманом України було обрано Пилипа Орлика - генерального писара І.Мазепи. У день виборів була проголошена і державна конституція, яка стала відомою під назвою "Конституція прав и свобод Запорозького Війська". Головним постулатом конституції була повна незалежність України. 
Виявляється, саме в Україні була прийнята перша в світі конституція. І тільки в 1787 році прийняли конституцію в США, а в 1791 році у Франції. Конституція Пилипа Орлика вважалася передовою і демократичною відповідно тому часу, так як велику увагу в ній було приділено захисту "скривджених і знедолених". Хоча діяв цей документ короткий час, але він став основою подальшого розвитку української державності. 
До Дня Конституції в нашій бібліотеці оформили виставку-огляд «Конституція оберіг держави».

Немає коментарів:

Дописати коментар