неділю, 12 лютого 2017 р.

«Іван Франко – створення світу»

Іван Франко... Діяч, що уособлює цілу епоху української культури; один з найвидатніших письменників слов'янських народів; ім'я, що здобуває все ширшу світову славу. Вже сучасники сприймали його як «велике астральне тіло, що гріє всю Україну, а світить далеко дальше».

Людина універсальної обдарованості, титанічної працьовитості, незламної стійкості і революційної націленості в майбутнє – Іван Франко жив у бурхливу, сувору й складну історичну добу. Його дитинство озвучувалось прокльонами нещодавній панщині й відгомонами революційних настроїв 1848 року; юність відсвічувала кумачами далеких барикад Паризької комуни й загравами пожеж у близькому робітничому Бориславі; полудень віку поета збігся з першою російською революцією, яка окрилила його впевненістю в перемозі нового, вільного життя; в останні роки митця відчутнішою і ближчою ставала майбутня революційна битва.
Іван Франко – мислитель завжди орієнтувався на найвищі ідейно-філософські здобутки своєї епохи. Багато інших теплих слів лунали 12.02.2017 у читальній залі на честь видатного письменника. Керівник клубу «Українська цивілізація» Заремба М. підготував документальний фільм «Іван Франко» про життевий шлях Франка і його досягнення в українській літературі.

Немає коментарів:

Дописати коментар