четвер, 15 лютого 2024 р.

Яку пресу почитати, щоб від стресу не страждати

Сьогодні багато хто страждає від стресів. Трохи покращити свій психологічний стан вам допоможуть періодичні видання, які отримує Павлоградська міська центральна бібліотека. Які цікаві поради ми знайдемо на яскравих друкованих сторінках цього разу?
У п’ятому номері газети «На Пенсії» у рубриці «Посміхніться» надрукована стаття В. Мамонтова «У вас депресія? Ходіть частіше на базар». Саме там, як стверджує автор статті, ви безкоштовно отримаєте такі сеанси стресотерапії, які додадуть сил для протистояння тривогам і підтримають інтерес до життя. Якщо потрапити до Одеси та відвідати «Привіз», можна почути таку фразу: «А вам щось запитати чи щось запропонувати?». Запропонують вам і пухирчастий огірочок, цибулину в семи одежинах, сріблясту тюлечку - щойно з моря, щоб ви ще не раз приходили. А якщо засмутити чимось продавця, то, можете почути беззлобне напуття: «Будете в Одесі, проходьте мимо». Що ще можна почути на «Привозі» або на «Вінницькому» базарі у Львові та які противостресові рецепти можна отримати саме на базарі, про це докладніше на сторінках газети «На пенсії».

А ось вправа, яка допомагає людям впоратися з болісними чи травматичними спогадами, а також заспокоїтися у хвилини стресу чи занепокоєння. Про цю просту техніку розповідається у другому номері газети «Здоров’я і довголіття» у статті «Обійми метелика». Для виконання «обіймів метелика» слід схрестити руки в себе на грудях так, щоб середні пальці були трохи нижче груднини. А потім почати по черзі або разом поплескувати себе ними, імітуючи биття крил метелика. Вправу слід виконувати 30-40 секунд. Зробити перерву, а потім повторити.

Раніше найбільшим стресом для домашніх тварин була новорічна ніч та зимові свята, коли в небо запускались феєрверки. Нині постійного стресу чотирилапим завдають звуки сирен та вибухів. Як допомогти собаці чи коту уникнути зайвого шоку через гучні звуки, розповідає газета «Вісті Придніпров’я». У другому номері цього видання надруковані поради, як відволікти тваринку від стресу. Автор статі «Як уберегти улюбленця від стресу» Тамара Бєлкіна поставила це питання зоопсихологині ветеринарної клініки Дніпра Марині Поплавській. «Чого не слід робити під час того, як кішка чи собака хвилюється, - так це давати смаколики. Кращим методом заспокоєння буде чітка команда, яку хазяїн вимовить спокійним упевненим тоном. Так тваринки зосереджуються на виконанні команди і стрес починає відступати», – запевняє Марина Поплавська.

Бережемо себе та своїх пухнастих друзів! Пам’ятаємо висловлювання римського імператора Марка Аврелія: «Душа розцвічується кольором своїх думок». Додаємо у своє життя нових барв, а газети та журнали, які отримує Центральна міська бібліотека, допоможуть нам у цьому!

Немає коментарів:

Дописати коментар