неділю, 3 вересня 2017 р.

Звичаєве право України

3 вересня у читальному залі зібралися члени культурологічного клубу «Українська цивілізація» для обговорення незвичайної теми «Звичаєве право України». Тема досить важка для пересічного громадянина, більшість з яких не знають про неї нічого. Тож керівник клубу Заремба М.А. спробував донести до всіх присутніх, що таке Звичаеве право.

Микола Анатолійович розповів, що упродовж багатьох віків провідну роль у правовій системі України відігравали санкціоновані державою та обов'язкові для населення давні звичаї. У своїй сукупності вони створювали звичаєве право, яке регулювало більшість суспільних відносин у ранньому феодальному суспільстві. Звичаєве право охоплювало систему історично напрацьованих й прийнятих суспільством норм і уявлень про поведінку та взаємовідносини людей в різних сферах життя. Основним джерелом його формування були народні юридичні звичаї – "звичаї пращурів", бережливе і поважне ставлення до яких український народ проніс через усю свою історію. В Україні до звичаєвого права ставилися особливо шанобливо.
"Немає краю без свого звичаю. Звичай – це другий закон", – стверджує давнє українське прислів'я. Звичаєве право вважалося "давниною", "справді народним правом" і традиційно протиставлялося "новині", законодавству, нав'язаному значною мірою іноземними володарями.
В українській науці поняття "звичаєве право" пов'язується передусім з іменами П. Чубинського, О. Єфименка, О. Кістяківського а також з активною діяльністю "Комісії для вивчення звичаєвого права Всеукраїнської Академії наук" і "Комісії з історії західно-руського права Всеукраїнської Академії наук", які діяли протягом 1918-1933 років та дали змогу зібрати, записати й проаналізувати правові звичаї українського народу, порівняти їх зі звичаєвим правом інших країн і на цій підставі зробити висновок про високий рівень правової культури наших пращурів.

Немає коментарів:

Дописати коментар