суботу, 29 березня 2014 р.

Майстер-клас з “гачкового чаклування”

А в “посиДЕЛОчках” вирує життя... 29 березня для тих, хто мріє навчитися в’язати гачком та одягатися у неповторні дизайнерські речі, майстер-клас з “гачкового чаклування” провела керівник бібліотечного клубу “Майстриня” Людмила Маковецька. Цього дня численні гості території вільного спілкування не тільки дивувалися чудовим витворам старожилів клубу, але й дізналися багато цікавого з історії в’язання гачком та спицями.



З історії мистецтва...
В’язання відоме людству вже не одне тисячоліття. Першими ним займатися почали чоловіки. Вони плели рибальські сітки, пастки для птахів, теплий одяг з вовни овець, кіз, верблюдів. Для в’язання використовували гусяче перо, паличку з загостреним, загнутим кінцем – гачок. 
З Древньої Греції до нас дійшла красива повчальна легенда. Богиня мудрості і знань Афіна Паллада вчила людей мистецтвам та ремеслам. Жінки особливо шанували Афіну за науку майстерності рукоділля. В цей час прославилася в Греції серед майстринь така собі Арахна, яка створювала прозорі тонкі полотна. Арахна пишалася своєю вправністю та вирішила викликати на змагання з рукоділля саму Афіну.
Але боги є боги... Під виглядом згорбленої, страшної, сивої старої з’явилася богиня Афіна перед Арахной і стала застерігати гордячку: адже нікому не можна бути вище богів. Прославлена майстриня, зверхньо прослухавши стару, виткала полотно на суд всіх богів. Олімпійські боги, звісно, визнали переможницею Афіну. Горда Арахна не змогла винести такої ганьби та вкоротила собі віку.
Милосердна Афіна врятувала дівчину, вшанувавши її дар... Але за гординю Арахну було покарано. Афіна не залишила їй людської подоби, а дала життя павука. Ось з часів Стародавньої Греції павук Арахна вічно плете своє павутиння. 

З плином часу в’язання з суто побутового заняття перетворилося на мистецтво. Це не просто хобі, це спосіб відчути себе творцем, побачити результати власної праці негайно, подарувати радість не тільки собі, але і своїм коханим. Гачком можна зв’язати різні речі: від чохлів для телефонів, парасольки до подушок, від шкарпеток до ажурною блузки та чарівного капелюха.

Всіх, хто бажає у короткий термін опанувати майстерність володіння гачком та ниткою, дізнатись багато пізновального, цікаво та змістовно провести час, запрошуємо відвідати наші “посіДЕЛОчки” кожної суботи з 10.00 до 17.00.

Немає коментарів:

Дописати коментар