понеділок, 9 вересня 2013 р.

«Кобзареві зорі»: Перший урок

У 2014 році Україна і світова спільнота відзначатиме 200-річчя від дня народження видатного сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка.
Перший урок «Кобзареві зорі» для учнів  11-Б класу ЗОШ № 17 пройшов в читальному залі ЦМБ. Школярі читали вірші, відповідали на питання у вікторині  “Шевченко – поет і художник”, переглянули фільм «Обличчя української історії – Тарас Шевченко».

Бібліотекар Вовк Г.М. розповіла про невідомі сторінки з життя Тараса, про його друзів, ознайомила з літературною та мистецькою спадщиною поета. Було загострено увагу на те, що на творчість Шевченка відгукнулося понад 120 композиторів, кількість музичних творів на слова Шевченка сягає понад півтисячі. У "Музиці до Кобзаря"  Микола Лисенко, як і Шевченко у своїх віршах, підіймається до самої висоти натхненної творчості.  "Кобзар" став великим народним пісенником. Ще за життя поета в народі співали пісні на його твори. Багато з цих пісень ми  з задоволенням  слухаємо і тепер.
Велику увагу привернули автопортрети художника, вони розкривають Шевченка як звичайну людину, з притаманними йому вподобаннями, індивідуальними рисами характеру, особистісним ставленням до життя.
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
І голос твій нам душі окриля,
Встає в новій красі, забувши лихоліття,
Твоя, Тарасе, звільнена земля.

Немає коментарів:

Дописати коментар