середу, 22 квітня 2015 р.

Вшанування пам’яті Г. П. Світличної

Яким чином в душі людини народжуються вірші? Як з'являється той дивний дар, що примушує звичайні слова звучати по-новому, від яких у людей сильніше б'ється серце і захоплює подих? Не всім дано це взнати. Це вдалося нашій землячці – Ганні Павлівні Світличній, поетесі з ніжною, мужньою і ліричною душею, день народження якої святкується, саме сьогодні, 20 квітня. В нашому місті вже стало традицією щорічно вшановувати пам’ять Світличної, святкувати її дні народження.

 В цей день відвідувачів Павлогрдської центральної бібліотеки, яка гордо носить ім’я поетеси, чекала ціла низка заходів. Зранку мистецько-краєзнавча зала запросила всіх на книжкову виставку “Дозволь торкнутись імені твого”, підготовлену бібліотекарем Галиною Вовк. На виставці можна було знайти книги, власноруч підписані Світличною, збірки поезій, папки-досьє, слова романсу “Белой акации гроздья душистые”, які Світлична могла безліч разів слухати.


А пообіді до середньої школи №17 відправився бібліотечний десант, щоб разом з учнями школи і творчим дуетом у складі Надії Андрєєвої та Любові Єременко серцем і душею доторкнутися до творчості відомої павлоградської поетеси. Поетична замальовка “А я взяла і вигадала свято, тебе, моя поезіє, тебе” пройшла у невимушеній творчій атмосфері. Перегляд учнями змістовної літературної презентації, ознайомлення з книжковою виставкою, декламування віршів та цитування творів поетеси закінчилося пісенно-поетичним попурі на вірші Світличної. Сумна меланхолія, просвітленість, ніжність, світлий смуток, захоплення – ось ті настрої, які подарувала слухачам поезія відомої поетеси. Шанувальники творчості Світличної занурилися у цілющі джерела її поетичного слова, відчули теплоту спілкування, яке єднає всіх, що бажають творчих пошуків.
А в бібліотеці на всіх чекав подарунок від постійної читачки бібліотеки – Надії Гордієнко. Її відеопрезентація “Літературна Павлоградщина” про улюблену поетесу стала справжньою окрасою цього дня.
І сьогодні зоря Ганни Світличної гордо і чисто сяє на поетичному небосхилі України. Тож нехай, світлий день 20 квітня, завжди буде святом істини, добра і краси. Україна має віддати належну шану своїй геніальній поетесі. Це наші святі обов`язки!

Немає коментарів:

Дописати коментар