субота, 29 червня 2024 р.

Бібліотека святкувала День міста

У суботу, 29 червня, з нагоди Дня міста Центральна міська бібліотека ім. Світличної підготувала і провела низку заходів, присвячених Павлограду. В бібліотеці та на прибібліотечній території працювали три локації: пізнавальна, де можна було переглянути відеосюжети про рідне місто; ігрова, де дітлахи грали в естафети, рухливі ігри та відповідали на питання веселих вікторин; та творча, де всі бажаючи могли розфарбувати в якості сувеніра гіпсову фігурку.
На згадку про захід всі відвідувачі бібліотеки в цей день отримали святкову листівку «Я люблю Павлоград».

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Патріотичний мікс «Що в Україні най, най…»

В 2024 році ми відзначаємо 28-му річницю прийняття Конституції України. Вона утвердила реальність української національної державності, визнає людину найвищою соціальною цінністю, дає не тільки можливість нам будувати вільну, демократичну, соціальну і правову державу, а й є також даниною пам’яті мільйонів українців, що віддали своє життя за Україну.
Конституція України – це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.
Тож 28 червня в рамках святкування Дня Конституції України у Центральній міській бібліотеці було проведено патріотичний мікс «Що в Україні най, най…»
У ході заходу учасники дізнались, що таке Конституція, коли була прийнята Конституція України, дослідили історичний аспект законодавчого процесу в Україні, активно відповідали на питання, грали в інтелектуальну гру. Наприкінці заходу молодь написала листи вдячності нашим воїнами.

«Україна – це держава, Незалежна правова!»

До Дня Конституції України в Центральній міській бібліотеці презентовано книжкову виставку «Україна – це держава, Незалежна правова!», на якій представлена література про історію Конституції України, книги про гетьмана України Пилипа Орлика та його першу Конституцію. Читачі мають змогу прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.

Вітаємо переможців конкурсу «Натхненний тобою, моє рідне місто Павлоград!»

У червні до 240-ої річниці з дня заснування міста Павлоград пройшов міський творчий конкурс «Натхненний тобою, моє рідне місто Павлоград» з метою любові до рідного міста, підняття сили духу українців, формування національно-патріотичної свідомості, підтримки творчих ініціатив павлоградців, увіковічення пам’яті героїчних земляків та героїчних сторінок історії Павлограда. Конкурс проводився за двома номінаціями: Фотороботи «Історія мого незламного міста» та Малюнки «Куточки рідного міста». 27 червня відбулося урочисте нагородження, за дорученням міського голови Анатолія Вершини переможців привітала заступник мера Олена Шуліка та відзначила дипломами й подарунками.
Вітаємо переможців!

четвер, 27 червня 2024 р.

Час відпочивати – з бібліотекою!

Літо — це час для дитячих ігор на вулиці, саме тому Центральна міська бібліотека запросила маленьких читайликів на веселу ігротеку «Літо – час відпочивати!». Під час зустрічі діти грали в рухливі ігри, веселились, гарним настроєм ділились. Цей день був наповнений яскравими моментами, веселими іграми та незабутніми враженнями.

Зі спортом по життю

Фізична культура та спорт – невід’ємна частина нашого життя та важливий чинник зміцнення здоров'я. Заняття спортом гартують не лише тіло, а й характер та волю людини. Недарма кажуть: «У здоровому тілі – здоровий дух!». Відділ абонементу ЦМБ запрошує переглянути книжкову виставку «Зі спортом по життю». Займаючись спортом, ви отримаєте струнку фігуру, красу та привабливість тіла на довгі роки та добре здоров’я.

Єдиний день краєзнавства

Щороку в бібліотечній системі міста проходить загальнобібліотечна акція «Єдиний день краєзнавства» для більш глибокого ознайомлення громади з життям краю та літературою. 26 червня бібліотекарі ЦМБ запросили юних читачів на краєзнавчу прогулянку «Вулиці Павлограда розповідають...». Діти в ігровій формі дізналися багато цікавих фактів про історію, культуру та пам’ятні місця Павлограду під час розгадування загадок та ребусів.

середа, 26 червня 2024 р.

Бібліоогляд. Книга для зміцнення психологічної стійкості

Сьогодні в рубриці «Book time» – книга Джулі Сміт «Чому мені раніше цього не казали? Стратегія спокійного життя в буремні часи».
Життєві проблеми й турботи повсякчас розхитують емоційний фон та психічне здоров’я. Докторка Джулі Сміт чудово розуміє ваш стан. І має у своєму арсеналі набір терапевтичних інструментів для подолання будь-яких життєвих негараздів, критики, депресії, демотивованості, для зміцнення впевненості в собі та психологічної стійкості навіть у найважчі часи.

вівторок, 25 червня 2024 р.

Зустріч клубу «Балачки» присвятили Дню домогосподарки

Відбулася чергова зустріч в Українському розмовному клубі «Балачки». 25 червня темою засідання клубу став День домогосподарки. Присутні дізналися про історію цього неофіційного свята, поговорили про те, чи вже такими суто жіночими є домашні клопоти, ділилися рецептами своїх улюблених літніх страв. А ще – грали в мовні ігри, розшифровували ребуси, слухали поради психолога, робили руханку для очей… Завершилася зустріч віртуальною екскурсією музеєм народної архітектури.

понеділок, 24 червня 2024 р.

Майстер-клас «Казкові герої»

У кожної дитини є свій улюблений герой казки або мультфільму і велике бажання зустріти його у житті, поспілкуватися та погратися з ним. У бібліотеці все можливо, навіть створити улюбленого казкового героя своїми руками, завітавши 24 червня на майстер-клас «Казкові герої», що з радістю і зробили наші маленькі читачі. Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку «Персона».

Новинки вже чекають на своїх перших читачів!

Щиро вдячні меценатам Наталі Василівні Моринець, Людмилі Олексіївні Галенчик, Євгену Володимировичу Ярошенку Дмитрові Сергійовичу Ткаченку, Антону Михайловичу Гриценку

пʼятниця, 21 червня 2024 р.

Етно-розвага до свята Івана Купала

Івана Купала – найдавніше та найколоритніше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят. Історія свята бере початок у давні, дохристиянські, язичницькі часи. Традиції та прикмети святкування свята Івана Купала досі зберігаються і вшановуються в Україні. Свято символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу.
Тож напередодні цього свята наші бібліотекарі провели для дітей етно-розвагу. На ній дітлахи дізналися про традиції святкування Дня Івана Купала, а ще – відгадували загадки, грали в естафети, змагалися в спритності, силі, вправності. Завершився захід цікавою грою «Бажання», де діти загадали свої найзаповітніші мрії, бажання з надією на те, що вони обов’язково здійсняться в майбутньому.

Запрошуємо до подорожі у світ творчості!

Білі грудки, чорні сюртуки і смішна хода надають їм веселу схожість з людьми, яка викликає особливу симпатію. Здогадалися, про кого це? Так, це – пінгвіни. 21 червня учасники майстер-класу виготовляли пінгвінів. Наші рукотворні птахи вийшли дуже милими, а скарбничка знань поповнилась цікавими фактами про цих істот. Майстер-клас був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку “Персона”».

Арт-терапія для бібліотекарів

У Бібліомайстерні Центральної міської бібліотеки 21 червня пройшла цікава творча зустріч з фасилітатором Іваном Новіковим. У бібліотекарів була чудова нагода для визначення своєї емоційної індивідуальності та неповторності за допомогою техніки арт-терапії «Шоколад Сальвадора». А робота з «Емодзиками» – міні-скульптурами емоцій, які власноруч виконані Іваном, – допомогла визначити свій емоційний стан та незадоволені потреби. Здатність розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонувати є запорукою ментального здоров’я. Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Тож ця зустріч допоможе бібліотекаркам краще протистояти викликам часу! Дякуємо Івану Новікову, та всім учасникам, за щирість та феєричність емоцій, за теплоту та активну участь.

Онлайн-читання «Веселі історії для дітлахів». Олеся Мамчич. «Як правильно ревіти?»

Вітаємо, дітлахи! Сьогодні на наших голосних онлайн читаннях ми разом погортаємо чудову книжечку Олесі Мамчич «Як правильно ревіти», почитаємо її веселі віршики та подивимося яскраві ілюстрації, які спеціально до цих віршиків намалювала Марічка Трушковська


четвер, 20 червня 2024 р.

Українську книгу – дітям України!

У Центральній міській бібліотеці впродовж декількох місяців тривала Благодійна акція, приурочена до Міжнародного дня біженця, «Українську книгу – дітям України». Багато щирих серцем містян долучилися до підтримки дітей з ВПО, які потребують особливої турботи. Завдяки їм вдалося зібрати досить велику кількість книг для організації полички буккросінгу у модульному містечку, в якому перебувають біженці. Книги допоможуть дітям розвиватися і отримувати нові знання, а також відволікатися від важкого повсякдення. 20 червня у модульному містечку бібліотекарі провели для дітей розважально-ігрову програму та передали книги, зібрані благодійниками. Дякуємо всім учасникам збору – ви зробили неоціненний внесок у життя дітей, які дуже потребують вашої підтримки!

середа, 19 червня 2024 р.

Літо – це весело!

Літо – найкраща пора для знайомства дітей з дивами природи. У цю пору року діти з допомогою дорослих можуть розширити свої уявлення про навколишній світ, розвинути увагу, пам'ять, спостережливість, вміння порівнювати, узагальнювати, класифікувати, збагатити словниковий запас, а також проявити творчі здібності.
Сьогодні у Центральній міській бібліотеці зібралося чимало дітей, для яких підготували різні розважальні ігри. Діти отримали під час веселої ігротеки гарний настрій та яскраві емоції.
Також перевірили їх спритність, швидкість реакції та уміння співпрацювати у команді.
Діти взяли учать у веселих та рухливих естафетах, де показали свою єдність та силу.

Проєкт «Корисна п'ятниця, весна 2024. Подолання стереотипів для побудови довіри та надії - для миру»

«Корисна п'ятниця, весна 2024 Подолання стереотипів для побудови довіри та надії - для миру.» Організатори проєкту: Муніципалітет Ботчирка, Швеція та Центр розвитку «Демократія через культуру», Київ, Україна. Активним учасником даного проєкту є КЗ «Павлоградська МЦБС». Відбувся колегіальний обмін досвідом із ведучою бесіди, старшим викладачем у сфері соціальної роботи, супервізором та психотерапевтом Лілією Кайверт. Відбулось три зустрічі навесні 2024 - у супроводі з українсько-шведським перекладачем.

Книжковий мікс

Канікули – це період, якого діти довго чекають, але який швидко закінчується, тому особливо хочеться зробити його незабутнім і максимально насиченим. Для цього існує перевірений інструмент – книга, але не зі шкільного списку літератури, а та сама, яку читаєш із задоволенням, переказуєш та радиш друзям. Якщо ви все ще вважаєте, що на канікулах діти не читають, то значить вони читали не ті книги. Пропонуємо добірку «Книжковий мікс», яка здивує захопливими сюжетами та пробудить любов до читання. Чекаємо на вас у відділі абонементу ЦМБ.

вівторок, 18 червня 2024 р.

«Яку пресу почитати, щоб від стресу не страждати»

Емоції, як і слова, дають нам інформацію про те, як ми сприймаємо світ і людей навколо. Емоції можуть показати, що нам найбільше болить, у яких ситуаціях ми почуваємося найбільш вразливими та куди треба найперше спрямувати свою увагу, наголошує американська психологиня, керівниця центру психічного здоров’я «Розірви коло травми» Маріель Буке.
У статті «Три вправи, які допоможуть приборкати емоції», надрукованій у 11 номері газети «Здоров’я і довголіття», психологиня поділилася трьома ефективними техніками, які допоможуть контролювати емоції.

понеділок, 17 червня 2024 р.

Їжачок своїми руками

«Їжачок-хитрячок» – проста, але водночас цікава іграшка, яку дуже легко виготовити власними руками. Маленький лісовий мешканець із задоволенням оселиться в затишній дитячій кімнаті і цілими днями буде гратися з новими друзями! Майстер-клас був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку “Персона”».

Коли кіно стає не просто розвагою

Рано чи пізно у кожної людини наступає момент, коли виникає питання про сенс життя, про те чому вона тут і куди рухається, про те, що для неї дійсно важливо. 2022 рік для багатьох став визначним у цьому сенсі, але ці питання завжди актуальні. У пошуках відповіді ми звертаємось до книг, до наставників, до власного досвіду. А є ще один спосіб поглянути на світ інакше – це кіно. Кіно може бути не тільки розвагою, але й натхненням, не тільки ілюзією, але й рефлексією. Тож 17 червня короткометражні філософські фільми у Вільному 3D-Kiнотеатрі у бібліотеці перенесли наших відвідувачів у подорож за істиною, а допоміг їм це зробити під час обговорення медіатор Іван Новіков.

пʼятниця, 14 червня 2024 р.

В бібліотеці дітлахи пробують себе в ролі дизайнерів

В інтернет-центрі ЦМБ ім. Г. Світличної знову розпочав роботу літній ІТ-табір для дітей «ЦифроCamp». Протягом цієї «зміни» бібліотекарі запропонували дітлахам спробувати себе в якості книжкових дизайнерів і самотужки створити невеличку книжечку. Це завдання викликало у наших юних комп’ютерників неабияку зацікавленість, дівчатка та хлопчики уважно поставилися до завдання, обираючи для своїх книжечок тексти та ілюстрації. А щоб очі не стомлювалися, всі разом влаштували веселу перерву і виконали спеціальні вправи для оченят.

Майстер-клас до Дня батька

Напередодні Дня батька в Центральній міській бібліотеці пройшов майстер-клас з виготовлення оригінальних листівок під назвою "Мій тато – мій герой!". Кожна дитина розповіла про свого батька, про спільні заняття, про те, чому татусі навчили своїх дітей, про те, що їм під силу будь-яке завдання. Переглянули цікаві книжки на тематику свята. І власноруч разом з бібліотекарями створили яскраві та неповторні листівки для татусів. Захід пройшов завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку "Персона"»

четвер, 13 червня 2024 р.

Разом читали книги, малювали та грали

У четвер, 13 червня, в ЦМБ ім. Г. Світличної пройшла друга зустріч у дитячому клубі «Читайлики». Ми всі разом зазирнули у чудову «Валізку з книжками», яка з’явилася в нашій бібліотеці завдяки проекту, започаткованому Культурним інститутом Німеччини Goethe-Institut, і познайомилися з Книжковим Хробачком. Дітлахи зібралися, щоб разом почитати чудові дитячі вірші Олесі Мамчич з книжки «Як правильно ревіти», а ще – виконати цікаві завдання, пов’язані з прочитаними віршиками, пограти в ігри та поспілкуватися.

середа, 12 червня 2024 р.

Літо – час відпочивати!

Канікули!!! Нарешті!!! Не маєте чим зайнятися? То ходіть до нас. Куди??? В бібліотеку. Тут є все саме для вас: цікаві ігри, руханки, пазли! Літо - час пізнавального та яскравого відпочинку! Сьогодні зібралося чимало дітлахів, для яких підготували розважальну ігротеку. Було дуже весело. Це так приємно - дарувати малечі незабутні моменти щастя та безтурботності!

Бібліоогляд. «Терапевтична» проза Міли Іванцової

Сьогодні в рубриці «Book time» – книга Міли Іванцової «Мир і війна».
Міла Іванцова, авторка 8 романів та 5 збірок оповідань, має титул «Золотий письменник України». Її прозу читачі називають «терапевтичною». Авторка не пише «солодких» історій, зазвичай її сюжети – це наше з вами життя, правдиве, як воно є – з радощами й печалями. Але навіть пишучи про важке, Міла Іванцова не депресує читача, а навпаки – ніби підставляє йому плече.

пʼятниця, 7 червня 2024 р.

У вільному 3D-кінотеатрі відбувся кіносеанс з обговоренням

7 червня у вільному 3D-кінотеатрі ЦМБ пройшов дуже цікавий кіносеанс з обговоренням разом з медіатором Іваном Новіковим. Темою стали любов та стосунки між людьми. На зустрічі присутні переглянули чимало короткометражних фільмів. А під час обговорення отримали багато порад від медіатора, які будуть корисні у майбутньому.

середа, 5 червня 2024 р.

Літо – час відпочивати!

5 червня Центральна міська бібліотека з радістю зустрічає своїх маленькіх читайликів, які завітали на ігротеку «Літо зустрічаємо, всіх дітей вітаємо!», з якої розпочався пізнавально-розважальний цикл «Літо – час відпочивати!» Діти взяли участь у веселих іграх та конкурсах, розгадали загадки та кросворди у дитячих розвивальних журналах, веселились та розважались, і навіть погода не стала цьому на заваді. Захід був проведений завдяки підтримці Громадської організації «Центр інноваційного розвитку «Персона». Запрошуємо усіх бажаючих протягом літа щосереди до бібліотеки на пізнавально-розважальні заходи.

понеділок, 3 червня 2024 р.

На екскурсію – до бібліотеки

3 червня до Центральної міської бібліотеки завітали на екскурсію маленькі читайлики з Ліцею № 17. На абонементі їх зустрічав їжачок із казки, який познайомив дітей із своїми улюбленими книгами та розповів про правила користування бібліотекою. У бібліотечному інтернет-центрі малеча з радістю взяла участь у казковій вікторині, а потім встигла ще у Вільному 3-D Кінотеатрі подивитись мультфільм про нашого їжачка. Діти весело та різноманітно провели час. Завжди раді нашим новим читачам та запрошуємо усіх бажаючих до бібліотеки!

субота, 1 червня 2024 р.

День захисту дітей - у бібліотеці

День захисту дітей - це не лише веселощі, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти були щасливі. 1 червня на прибібліотечній території ЦМБ відбувся розважальний захід під гаслом «Війна не відміняє дитинство». Святкову атмосферу дітям дарували бібліотекарі у співпраці з «Благодійним фондом «Право на захист». В цей день для дітей працювало кілька різноманітних локацій, малюнки на асфальті, ігрова зона, фотозона, де всі бажаючі мали змогу зробити незабутні селфі на згадку. Гарний настрій та яскраві емоції діти отримали під час веселої ігротеки та танцювального флешмобу разом із величезною ростовою лялькою. Цікавим доповненням до свята був майстер-клас по розмальовуванню гіпсових фігурок, в процесі плідної праці хлопці та дівчата створили власний унікальний виріб, діти мали величезну радість розфарбовувати фарбами фігури тваринок. Малеча отримала особливе задоволення від цього творчого процесу. Наприкінці свята на діток чекали безкоштовні смаколики та напої. Ми сподіваємось, що у діток перший літній день пройшов насичено та незабутньо!