середа, 19 червня 2024 р.

Проєкт «Корисна п'ятниця, весна 2024. Подолання стереотипів для побудови довіри та надії - для миру»

«Корисна п'ятниця, весна 2024 Подолання стереотипів для побудови довіри та надії - для миру.» Організатори проєкту: Муніципалітет Ботчирка, Швеція та Центр розвитку «Демократія через культуру», Київ, Україна. Активним учасником даного проєкту є КЗ «Павлоградська МЦБС». Відбувся колегіальний обмін досвідом із ведучою бесіди, старшим викладачем у сфері соціальної роботи, супервізором та психотерапевтом Лілією Кайверт. Відбулось три зустрічі навесні 2024 - у супроводі з українсько-шведським перекладачем.
У проєкті взяли участь бібліотеки та їхні працівники із міст Луцька, Павлограда та Києва, а також муніципалітету Ботчирка. В процесі професійного обміну досвідом учасники пропрацювали такі питання: «Що означають колегіальний обмін і стійкість у контексті війни»; «Як ми працювали до кризи чи війни і як працюємо зараз»; «Обмін досвідом між працівниками бібліотек щодо відмінностей у роботі до та під час кризи чи війни».
Дійшли висновку, що робота бібліотек муніципалітету Ботчирка та українських бібліотек дуже схожа. Сучасна бібліотека стає мультисервісним закладом, де панує соціальне партнерство, соціальна та інформаційна рівність, де надаються інформаційно-консультативні послуги. І завжди у фокусі уваги тут людина! Супервізор та психотерапевт Лілія Кайверт зазначила, що те, як працюють наші бібліотеки у війну, дуже важливо і заслуговує на увагу. Бібліотека є суспільним ресурсом для дітей і для молоді. Значення дорослого для дітей важливе. Соціальна підтримка, значення посмішки, яка йде від дорослого, увага до одинокої людини суперважливі. Поняття опору або стійкості відноситься до сили, яка генерується від здатності долати стрес, труднощі. Стійкість ­- це не є вроджена якість, це те, що розвивається між індивідуумом і фактором його оточення, людина виходить сильнішою із труднощів.
Українські бібліотекарі у найважчі для країни часи працюють для своїх користувачів і роблять підсвідомо все можливе, навіть не знаючи професійних психологічних термінів, долаючи війну. Бібліотеки є важливими гравцями насьогодні в своїй громаді. І це було для всіх учасників можливістю повчитись один в одного. Прикладом незламності в цьому контексті є інструмент культури. Наступна, заключна зустріч відбудеться восени, і ми всі будемо говорити про те, що отримали один від одного в процесі спілкування.
Дякуємо Олександру Буценку, Валентині Дем’ян, Центру розвитку «Демократія через культуру», Сусанні Фройнд Відман і Каріні Савборг, муніципалітету Ботчирка за можливості, які відбуваються завдяки проєкту.

Лариса Бабічева, 
директорка КЗ «Павлоградська МЦБС»

Немає коментарів:

Дописати коментар