понеділок, 24 лютого 2014 р.

Тематичний вечір "Без мови рідної й народу рідного нема!"

«Мова! Українська мова-
Вона співуча, лагідна, дзвінка…
Мова! Українська мова -
Єдина, рідна й дорога така»
Ю. Михайленко
20 лютого у переддень Міжнародного дня рідної мови у читальному залі ЦМБ відбувся тематичний вечір "Без мови рідної й народу рідного нема!", в якому взяли участь відомі майстри л
ітературного слова і співаної поезії, а разом з тим, інші талановиті павлоградці.
Відкриваючи вечір, бібліотекар Путрова Н. у першу чергу привітала всіх гостей зі святом й подякувала всім, хто знайшов можливість завітати цього дня до бібліотеки.
Вона розповіла про те, що міжнародний День рідної мови відносно молоде свято  до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
Колишній викладач української мови з багаторічним стажем Кир’ян П., звертаючись до гостей, підкреслила особливу й неповторну красу рідної української мови. Кир’ян П. поділилась деякими власними спогадами і почуттями любові до рідної культури, традицій, мови. 
Помітне пожвавлення і піднесення настрою своїм виступом привнесли учасники естрадного театру "Елен", продемонструвавши уривок з поеми "Гамалія" Т. Г. Шевченка.
Присутні з цікавістю прослухали змістовні та надзвичайно емоційні виступи Заремби М., Люлька Г., Степаненко А. Вони звернулись до присутніх з важливою думкою про те, що рідна українська мова ще й сьогодні потребує захисту, розвитку і шанобливого ставлення.
Справжньою прикрасою цього святкового вечору став виступ павлоградської поетеси і композитора Жанни Арішаки з її власними композиціями. Її пісні стали чудовим пісенним доповненням до літературного слова й принесли нову хвилю позитивного настрою. 
"Мова  найбільший скарб нації"  тим більше, коли мова є співочою, подібно до нашої української мови. Черговим підтвердженням загальновідомого факту про співучість української мови став виступ авторки і виконавиці власних пісень, Олесі Чайки. Пані Олеся дуже емоційно і щиро виконала власні твори, які всуціль сповнені любов'ю до рідної культури і традицій, до української землі. Глядачі щиро обдарували співачку гучними оплесками. 
На захід завітали студенти Павлоградського технікуму. Хлопці й дівчата декламували вірші про мову відомих українських поетів та уважно слухали й щиро віддячували оплесками всім, хто цього вечору виступав. 
Підсумовуючи цей святковий вечір, слід відмітити, що працівникам бібліотеки вдалось підготувати справжній святковий концерт, присвячений Дню рідної мови. Очевидно, що всі присутні залишились абсолютно задоволеними й отримали море позитивних емоцій.

1 коментар: